Onderzoeksopzet – Priscilla Witveld

Het onderdeel waarin ik onderzoek ga doen is intertekstualiteit. Intertekstualiteit betekent dat verhalen “echo’s” bevatten van andere verhalen, bijvoorbeeld wanneer er in de film Harry Potter dezelfde elementen zitten als in het boek. Dit wil niet zeggen dat de film het hele boek woord voor woord letterlijk moet volgen, maar bepaalde elementen aangepast laat zien. Intertekstualiteit kan ook alleen in een zin voorkomen, bijvoorbeeld wanneer er in een film met een zware stem gezegd wordt “Luke, I am your father.” Weet iedereen dat dit uit Star Wars komt en hier herhaald is.

Ik ga kijken naar de intertekstuele relaties van Soldaat van Oranje. Het verhaal gaat over Erik Hazelhoff, hij heeft over dit deel van zijn leven een boek geschreven. Dit boek is in 1977 verfilmd door Paul Verhoeven en later is er een musical van gemaakt die nu al 3 jaar uitverkocht is en herhaaldelijk verlengt wordt. Ik ga onderzoeken wat er intertekstueel is in deze 3 uitingen. Erik is een Hollandse oorlogsheld en niet iedereen kent zijn verhaal, het feit dat zijn verhaal in 3 vormen is uitgebracht is erg bijzonder. Het is denk ik ook erg interessant om te kijken in hoeverre ze overeenkomen. Het verhaal is over het algemeen gezien natuurlijk hetzelfde in alle 3 de gevallen, maar er worden altijd wel dingen veranderd, de ene keer vallen ze heel erg op en de andere keer heb je helemaal niet door dat er iets niet klopt. Ik ga kijken welke elementen van het originele verhaal van Erik letterlijk overgenomen zijn in de film en musical en welke elementen aangepast zijn. Ik heb een hoofdvraag en verschillende deelvragen geformuleerd om inzicht te krijgen in de 3 verschillende elementen. Ook heb ik besloten om aan het begin van mijn onderzoeksverslag een korte algemene samenvatting te geven van het originele en overkoepelende verhaal, zodat het duidelijk is waar ik het over heb. Mijn hoofdvraag heb ik makkelijk geformuleerd, zonder het woord intertekstueel te gebruiken om te zorgen dat dit door iedereen begrepen wordt. Met mijn deelvragen onderzoek ik de verschillen en overeenkomsten tussen de 3 uitingen. Om dit te kunnen onderzoeken moet ik natuurlijk alle elementen wel gezien en gelezen hebben, anders mis ik veel belangrijke informatie. De musical en de film heb ik onlangs gezien en ik ben nu bezig in het boek, dus ik weet alles nog goed en ik kan het boek lezen met de intentie dat ik extra op belangrijke details en andere belangrijke elementen let. Zoals ik al eerder noemde kan het zomaar zo zijn dat ik een ding mis wat andere mensen wel is opgevallen, daarom ga ik behalve deze 3 bronnen waarvan het boek de belangrijkste bron is ook een analyse van de universiteit van Utrecht gebruiken, dit is een kleine analyse van de film en ik ga ook kijken naar andere internetbronnen die ik kan vinden waaronder ik ook recensies en andere reacties van mensen hoop te vinden.­­­

Ik heb dus genoeg bronnen en ervaring met het verhaal om het te kunnen onderzoeken. Ik hoop ook achter onverwachte dingen te komen, die ik in eerste instantie niet had gezien of voor andere mensen niet opvielen. Ik verwacht wel tot de conclusie te komen dat de musical dichter bij het originele verhaal blijft dan de film, ten eerste omdat de musical langer duurt en ten tweede omdat film scripts heel vaak erg verschillen van hun originele boeken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s