Artikel relevant podium Thomas van Rooijen

De tv-serie ‘Breaking Bad’ van de Amerikaanse zender AMC en maker Vince Gilligan is een serie die overal hoog aangeschreven staat. Het verhaal gaat over Walter White, in de serie gespeeld door Bryan Cranston, een scheikundeleraar op een hogeschool. Walter heeft vroeger met een team de Nobelprijs gewonnen voor scheikunde en is later met een vriend uit dit team een bedrijf begonnen. Walter is echter te vroeg uit het bedrijf gestapt, want later zou zijn vriend miljoenen gaan verdienen. Als scheikundeleraar verdient Walter niet genoeg geld om zijn gezin te onderhouden en dus werkt hij ook nog als wasstraatbediende.  Wanneer er bij Walter kanker wordt geconstateerd en hem verteld wordt dat hij nog maar een paar jaar te leven heeft, besluit hij om drugs te gaan maken om zo zijn familie een hoop geld na te laten.

De serie heeft heel veel prijzen gewonnen en wordt louter met goede recensies beoordeeld. Zo heeft de serie op IMDB een beoordeling van 9,5/10 en heeft Rotten Tomatoes zelfs de maximale score van 100 gegeven.

Waarom is de serie zo goed beoordeeld? En geven de makers van de serie wel een realistisch beeld van de werkelijkheid in de serie? Ik ben dit gaan onderzoeken aan de hand van mijn hoofdvraag: Op welke manier wordt het dealen van drugs door de hoofdpersoon neergezet?

Met behulp van deelvragen heb ik antwoord gekregen op deze hoofdvraag.

 Ik ben begonnen door te kijken waarom de hoofdpersoon ervoor kiest om crystal meth te gaan maken en op welke manier er op de gevoelens van de kijker wordt ingespeeld.

Walter kiest ervoor om drugs te gaan maken omdat hij, zoals eerder gezegd, na zijn dood een hoop geld na wil laten voor zijn familie. Hij kiest voor crystal meth omdat zich erg thuis voelt in de scheikunde en dus drugs van hoge kwaliteit kan maken. Doordat je al vroeg in de serie weet dat Walters situatie niet al te rooskleurig is en hij probeert met 2 baantjes alsnog voor zijn gezin te zorgen krijg je een hoop medeleven met hem. Image

 

Daarnaast heb ik gekeken naar hoe de hoofdpersoon veranderd door het dealen van drugs.

Walter is in het begin van de serie eigenlijk een normale familieman. Hij werkt en probeert zijn gezin te onderhouden. Naarmate Walter steeds verder het criminele circuit in wordt gezogen, veranderd hij langzaam maar zeker in een geharde crimineel. Hij wordt gedwongen keuzes te nemen op leven of dood, om zo zichzelf, zijn familie en zijn zuur verdiende geld te beschermen. De drugs van Walter zijn erg gewild en dus willen alle drugsbazen hem gebruiken of vermoorden. Doordat Walter steeds voor zijn leven moet vechten en af en toe ook gedwongen wordt andere mensen uit te schakelen veranderd zijn karakter langzaam maar zeker. Dit wordt in de serie zeer overtuigend geacteerd en dus komt het heel realistisch over.

Image

Ten slotte heb ik gekeken naar het achtergrondverhaal van de hoofdpersoon.

Het achtergrondverhaal laat de kijker geloven dat het geen onrealistische keuze van Walter is geweest om ervoor te kiezen crystal meth te maken. Vanwege zijn geschiedenis op het gebied van scheikunde is het heel geloofwaardig dat zijn drugs van hoogwaardige kwaliteit zijn. Hij zorgt ervoor dat hij alle materialen en ingredienten die hij gebruikt, het beste is dat er beschikbaar is. Hierdoor is er een enorme run op zijn product en verdient hij bakken met geld.

Image

De tv-serie Breaking Bad zorgt dus voor een goede representatie van de werkelijkheid. De makers van de serie hebben goed nagedacht over hoe ze de scheikundige kant van het maken van crystal meth neer wilden zetten. Ook door de uitgebreide en goed doordachte geschiedenis van de hoofdpersoon komt het geheel zeer overtuigend over.

Mede doordat de werkelijkheid zeer overtuigend wordt neergezet is deze serie zo goed ontvangen door publiek en critici.

Ik richt me met dit artikel vooral op websites met daarop recensies en beoordeling zoals: www.imdb.com & www.rottentomatoes.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s