Artikel Narrativiteit

The Anti-Social Network is een korte comedy film over een Facebook obsessie. Hoofdpersoon Lucas (gespeeld door Sam Mac) is er zo in opgezogen dat de grenzen tussen zijn echte leven en de virtuele realiteit in elkaar verward raken. Deze film is zeker een confrontatie met de ‘social media addict’ die in ieder van ons leeft.

De film is geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Shaw-Lee Shackleford. De film is bedoeld om de obsessie die we hebben met online interacties op een grappige manier aan het licht te brengen. Dit doet ze door de realiteit met een virtuele wereld te mengen.

Maar hoe vertelt deze film nou zijn verhaal? Dat vond ik heel interessant om te onderzoeken, aangezien deze film zijn boodschap brengt op een manier die je niet vaker ziet. Ik heb gekeken naar welke manieren van vertellen (modes of narration) al bestonden maar ik kon deze vorm er nog niet bij vinden. Waarschijnlijk omdat de hele sociale media erg actueel en nieuw is. Dit maakte mij alleen maar nieuwsgieriger omdat ik min of meer een uniek onderwerp had om te onderzoeken.

– Van welke “mode of narration” wordt gebruik gemaakt?

Ik ben begonnen met het onderzoeken op welke manier de film zijn boodschap brengt. En welke ‘mode of narration’ gebruikt wordt. Omdat dit op een unieke manier gedaan wordt was de informatie die ik vond heel erg nuttig. Omdat er ook continue geluiden worden gebruikt van sociale media dacht ik steeds dat ik een Facebook bericht had, maar dit is juist om een boodschap op een hele sterke manier duidelijk te maken.

– Hoe worden de oorzaak en gevolg situaties belicht?

Hierna ben ik gaan kijken hoe de oorzaak en gevolg situaties belicht worden in de film. Ik ben per scene gaan kijken wat er gebeurde en waarom dit gebeurde. Toen ik van elke scene de oorzaak en gevolg had gevonden ben ik op zoek gegaan naar een typerend beeld van die scene, om hiermee een indruk te geven van de situatie. 

– Welke functie hebben tijd en plaats in de film?

Ook ben ik gaan kijken naar de functie van tijd en plaats in de film. De film beschrijft een hele dag in het leven van Lucas. Je ziet alle dagelijkse dingen waar mensen zichzelf in kunnen herkennen. Het enige wat de film niet standaard en onbelangrijk maakt is de integratie van sociale media aspecten in de film. En omdat er heel goed gebruik wordt gemaakt van deze manier van vertellen is de film erg interessant.

– Hoe ontstaat het plot en hoe ontknoopt het zich?

Het grootste deel van de film wordt de situatie van het sociale media gebruik van Lucas beschreven. Hoewel de film al heel erg kort is (15 minuten) is het plot maar een heel klein deel daar van. In de laatste 3:30 wordt het probleem van Lucas bekritiseert en in de laatste minuut wordt het opgelost. De sociale media wordt gehackt en afgesloten waardoor Lucas zijn probleem opmerkt en oplost door zijn mobiel kapot te gooien.

Deze deelvragen heb ik beantwoord om zo mijn hoofdvraag te kunnen beantwoorden Wat is de narratieve verhaalstructuur van de korte film The Anti-Social Network?

Het verhaal van de film is niet heel erg vernieuwend en kun je zelfs saai noemen. Maar door de integratie van sociale media aspecten is de film een enorm succes interessant geworden in mijn ogen. De film brengt ook een hele duidelijke boodschap over in 15 minuten. Deze boodschap heeft mij ook een hele tijd heeft alert heeft gehouden op mijn gebruik van Facebook.

The Anti-Social Network

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s