Artikel voor een relevant podium – Yvonne

Artikel: Het verschil tussen fictie en documentaire.

Wanneer je een film kijkt heb je zelf al gouw in de gaten of je naar een documentaire aan het kijken bent of naar een fictieve film. Maar waarom je dit onderscheid precies kan maken is voor velen moeilijk te beschrijven. Voor iedereen kan dit ook een beetje verschillend zijn, veel mensen denken misschien van een fictieve film dat het documentaire is omdat het gebaseerd is op de waarheid. Toch hebben de meeste het bij het juiste eind wanneer er bepaald moet worden of een film fictie of documentaire is, maar als je in plaats van alleen te kijken op een gegeven moment een film moet maken, is het als maker zeker handig om eens duidelijk de richtlijnen te zien. Nou sta ikzelf nu midden in mijn kleine audio visuele producties en vroeg ik mijzelf af; wat is het verschil tussen een documentaire en een fictie film? Ik ga daar in dit artikel antwoord op proberen te geven en ik hoop dat dit van pas komt bij mensen die in dezelfde fase staan als ik.

Om de vraag, wat het verschil tussen een documentaire en een fictie film is, te beantwoorden moet je 2 dingen weten. Ten eerste wat een documentaire maakt ten tweede wat een fictieve film maakt. Volgens the World Union of Documentary is dit de definitie van documentaire:
““By the documentary film is meant all methods of recording on celluloid any aspect of reality interpreted either by factual shooting or by sincere and justifiable reconstruction, so as the appeal either to reason or emotion, for the purpose of stimulating the desire for, and the widening of, human knowledge and understanding, and of truthfully posing problems and their solutions in the spheres of economics, culture and human relations.” (Manchel, F. Film Study: An Analytical Bibliogaphy, Volume 1).
Wat een documentaire dus documentaire maakt is dat het gebaseerd is op feiten. Een documentaire moet de waarheid weergeven zoals hij in de ogen van de maker oprecht is. Objectief hoeft een documentaire dus niet te zijn, de visie van een documentairemaker is subjectief, de maker mag zijn eigen mening naar voren brengen.

Een fictieve film hoeft niet gebaseerd te zijn op de waarheid. Het mag wel maar een fictieve film is altijd beïnvloed door de fantasie van de maker. Fictie betekend volgens het woordenboek dan ook verzonnen.

Bij een documentaire weet de maker van tevoren nog niet zeker hoe het verhaal eruit zal komen te zien. Tijdens het filmen kunnen er onverwachte dingen gebeuren die het uiteindelijke verhaal veranderen. Bij het filmen van een fictieve film is van tevoren al helemaal uitgedacht hoe het verhaal eruit zal gaan zien. Dit staat als het ware al vast. Alles shots zijn al uitgedacht en locaties ook. Wanneer je een documentaire maakt zal de maker zich aan moeten passen aan de locatie maar bij het maken van een fictieve film zoek jij juist de locaties uit.

Dus het verschil tussen fictie en documentaire kent geen harde grens, er is veel overlapping en voor iedereen persoonlijk kan dit verschil een beetje verschillen. Het enige waar iedereen het over eens lijkt te zijn is dat een documentaire gebaseerd is op feiten en zijn kijker een visie van de werkelijkheid moet geven.

                                                                                                 Naam: Yvonne van de Glind
Klas: JDE-D06
Studentnummer: 1645840
Artikel bij analyse verslag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s